حديث بشارت به حلول ربيع،صحيح يا جعلي ؟

ساخت وبلاگ

آيا حديث منسوب به پيامبر(صلي الله عليه و آله و سلم) که مي فرمايد:«هر کسي مرا به خروج ماه صفر و حلول ماه ربيع الاول بشارت دهد من او را به بهشت مژده مي دهم»  معتبراست؟


آن چه در احاديث آمده است بشارت بهشت به جناب ابوذر در ماه آذر رومي است نه ماه صفر!. و اين بشارتي شخصي است، عمومي نيست پس چنين گفتاري صحيح نيست و سندي ندارد !


 آن چه زمينه ساز بيان چنين مطلب نامعتبري از سوي برخي شده را مي توان در دو تعبير مطرح و تبيين کرد:


 حديث با لفظ«مَن بَشّرني بخروج صفر  بشّرتُه بالجنه»


الف)- جناب ميرداماد در الرواشح السماويه ص 287 به ضعيف بودن اين حديث اشاره دارد.


ب)- در کتاب مستدرک سفينه البحار نوشته الشيخ علي النمازي الشاهرودي اين چنين آمده: ... و عن کتاب عجائب المخلوقات قال: روي عن النبي(صلي الله عليه و آله) إنه قال: من بشرني بخروج صفر أبشره بالجنه.(1) همان طور که مي بينيد بدون سند و با لفظ«روي» آمده است.


ج)- در کتاب المراقبات (أعمال السنه)، ميرزا جواد آقا الملکي التبريزي، ص 37 اين حديث بدون سند آمده است.


د)- علامه جعفري در شرح مثنوي مولوي ذيل ابيات:«گفت هر کس که مرا مژده دهد- چون صفر پاي از جهان بيرون نهد» اين حديث را آورده اند و گويند:«روايت فوق مأخذ معتبري ندارد، از مير داماد نقل شده است: که روايت مجعول است». علامه جعفري طبق يک احتمال که بدان تمايل دارند؛ رحلت پيامبر صلي الله و عليه و آله و سلم را در دوم ماه ربيع مطرح و مي گويد:«پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله اشتياق زياد به لقاء الله داشته است.... موقعي که ماه صفر فرا رسيد، پيامبر شادمان گشت و با خود مي گفت که پس از اين ماه به سوي حق سفر خواهم کرد. هر شب تا بروز از اين اشتياق نجات بخش آهنگ«الي الرفيق الاعلي» ساز کرده بود. فرمود هر کس پايان يافتن ماه صفر و ورود ماه ربيع را به من بشارت بدهد، من بهشت را به او بشارت داده و شفيعش خواهم گشت. عکاشه اين بشارت را داد و پيامبر فرمود: اي شير مرد بزرگ، بهشت نصيب تو باد. شخص ديگري هم آمد که بشارت ورود ربيع الاول را بدهد، حضرت فرمود: عکاشه بر تو سبقت گرفته است». (2) بايد گفت: چون هيچ سندي براي اين حديث نيست و بر جعلي بودن آن بسياري از علما اتفاق کرده اند، نمي توان اين مطلب را قبول کرد، بر فرض هم که بپذيريم، اين جريان فقط در همان زمان پيغمبر بوده و با بشارت عکاشه پايان يافته است، لذا دليل اين نمي شود که از آن به بعد هر کس بشارت دهد به بهشت برود!.


ه)- ملا علي القاري از علماي اهل سنت اين حديث را جعلي مي داند:« حديثُ؛ مَن بشّرني بخروج صفر بشرته بالجنه لا أصل له» (3)


حديث با لفظ«فمَن بَشّرني بخروج آذار فله الجنه»


الف)- براي فهم روايت لازم است متن کامل حديث را طبق نقل شيخ صدوق(ره) ببينيم:  ادامه مطلب...

انتقام آري يا خير؟(قسمت د...
ما را در سایت انتقام آري يا خير؟(قسمت د دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : cnabtalebpoorardakani5 بازدید : 140 تاريخ : سه شنبه 10 اسفند 1395 ساعت: 10:03